24 Şubat 2012

Kötü Ajanda - Marika Ninou





Enteresan bir gün oldu...
Bugün bazı kötü olayların yıl dönümü... Ben sadece iki tanesine yer vereceğim. Biliyorum zaten çok yazan biri değilim şu günlüğe ama bu iki olayı nedense yazmak istedim.

İlki Marika Ninou.... Siz birinci parçayı bir açın önce de müzik eşliğinde okuyun şu yazıyı....
Aslen Gürcü olduğu düşünülen (hatta bir parça Romanlık olduğu da söyleniyor.) Asıl adı Evangelia Nikolaidou olan bir Rebetisa. Yani Yunan Rembetiko sanatçısı.

Hayat hikayesi bildiğim kadarıyla aşağıdaki  gibidir. Yanlışlarım yoktur umarım...
Anneside kendisi gibi bir rebetisa. 1918 İzmir doğumlu... Mübadele nedeniyle Yunanistan'a göç etmek durumunda kallıyorlar. Ancak nasıl egenin karşı kıyısından Türkiye'ye gelenlere gavur gözüyle bakılıp dışlandıysa, onlarada Yunanistan dar ediliyor.

Rembetiko'nun kendisi gibi acı ve mutluluğun harmanlandığı bir hayat yaşayıp,  1956 yılında bugün, henüz 38 yaşında iken kanser nedeniyle acılar içinde hayata veda ediyor...

Bir de bunu dinleyelim; (Çoban Kızı)





Çok sevdiğim filmlerden olan Costas Ferris'in 1983 yılında çektiği Rembetiko isimli filmde Marika'nın hayatını anlatır aslında. (Bakınız Rembetiko : http://www.imdb.com/title/tt0086182/)

Filmin müzikleri harikadır. İşte film görüntüleri eşliğinde bir kaç parça.

 







Son olarak ufak bir not; 
Mübadele sırasında rum tarafındaki türkleri bizim yakaya taşıyan (emin değilim belki çift taraflı taşımada yapmış olabilir.) geminin adı Gülbahar idi. Çağan Irmak, Dedemin İnsanları filminde bu noktaya güzel bir vurgu yapmıştı. Aynı filmin kapanış müziği ile yazıyı bitirelim. Gülbahar'ı bir de Marika'nın sesinden dinleyerek. 




Şarkısı, görüntüsü bol bir yazı oldu. Ama ne yapayım gel de dinleme...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder